Aambeien
Aambeien zijn gezwollen bloedvaten in het gebied rond de anus en kunnen heel pijnlijk zijn. Ze kunnen in de zwangerschap al ontstaan als gevolg van hormonale veranderingen, maar ook na de bevalling door het persen. Meestal slinken ze vanzelf in de loop van het kraambed. Belangrijk is dat u de ontlasting zo zacht mogelijk houdt door vezelrijk te eten en veel te drinken. Eventueel kunt u via internet een kuur Curanol bestellen op
www.curanol.nl. Het is een middel op natuurlijke basis dat u ook bij borstvoeding gewoon kunt gebruiken. De kosten hiervoor worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Aanleggen
Sommige baby's drinken meteen goed aan de borst, andere hebben er wat meer tijd voor nodig. Geef jezelf de tijd om een beetje op elkaar ingespeeld te raken. Een baby ligt goed aan als hij een flink stuk van de borst in zijn mond heeft en zijn lipjes naar buiten gekruld zijn. De baby ligt met zijn buik tegen jouw buik, met de rug en het hoofd in één lijn, en zijn neus tegenover jouw tepel. Als je met je tepel de lipjes van de baby aanraakt doet hij zijn mondje open. Zo kan hij de borst goed aanhappen.

Bloedverlies
De eerste 24 uur na de bevalling verlies je veel bloed. Ook kunt je stolsels verliezen. Het is normaal als je ieder uur een kraamverband vol hebt. Om er voor te zorgen dat je baarmoeder goed kan samentrekken is het belangrijk dat je regelmatig probeert te plassen. In de loop van de dagen daarna wordt het bloedverlies steeds minder. Als je na de kraamtijd weer wat meer op bent kan ook het bloedverlies weer wat toenemen. Meestal is na zes weken het bloedverlies helemaal gestopt.

Borstontsteking
Een borstontsteking is een ontsteking van het borstklierweefsel. Het komt voor bij vrouwen die borstvoeding geven, maar ook vrouwen die geen borstvoeding geven kunnen een borstonsteking krijgen. De oorzaak is meestal een verstopt melkkanaal waardoor de melk niet goed kan stromen of te lang in de borst blijft

De symptomen van een dreigende borstontsteking zijn pijn in de borst en soms is er een duidelijke harde of rode plek. Vaak ontstaat er in de loop van de dag ook koorts.
Een borstontsteking kan zich snel ontwikkelen. Je kunt je snel ziek gaan voelen en hoge koorts krijgen. Overleg met koorts boven de 38 graden altijd meteen met je verloskundige.
                                      
In deze situatie is het allerbelangrijkste om er voor te zorgen dat de borsten niet overvol raken. Dit kun je bereiken door de melkdoorstroming te bevorderen. Dit doe je door:

 • je baby vaker aan te leggen
 • eventueel te kolven als de baby de borst niet helemaal leegdrinkt
 • warme compressen op de pijnlijke plek leggen 15 minuten voor je gaat voeden
 • borstcompressie (handmatige druk op de borst), dat zorgt er voor dat de melk beter gaat stromen

Naast deze behandeling kunnen er maatregelen worden genomen ter verlichting van de klachten. Dat kan zijn het gebruik van pijnstilling of het gebruik van koele compressen na het voeden. Wanneer de klachten niet verbeteren en de koorts aanhoudt kan het nodig zijn om de huisarts antibiotica voor te laten schrijven.

Darmkrampjes
De meeste baby's krijgen in meer of mindere mate last van darmkrampjes. De baby huilt dan hard, spartelt met zijn beentjes, heeft veel zuigbehoefte en is bijna ontroostbaar. De buikpijn is het gevolg van het krachtig samentrekken van de darmspieren. Hoe vaak de huilbuien komen verschilt van kind tot kind. Bij de meeste kinderen verminderen de krampjes vanzelf na drie maanden.

Er zijn een aantal oorzaken van darmkrampjes:

 • de darmen moeten nog wennen aan hun taak om voeding te verwerken
 • soms krijgt de baby lucht binnen tijdens het voeden
 • de baby kan te weinig achtermelk drinken, die lichter verteerbaar is
 • soms is er sprake van een allergie

Tegen darmkrampjes bestaat helaas geen wondermiddel. Pak je kind bij je en probeer het te troosten. Het kan soms helpen om hem met zijn buik op je onderarm te leggen zoals een aapje in een boom, of met zijn buikje op je knie. De druk tegen het buik kan de pijn wat verzachten. Ook kan het helpen om de baby in bad te doen. Het warme water werkt ontspannend. Geeft je borstvoeding laat je baby dan de borst goed leegdrinken. Geef je flesvoeding neem dan de tijd voor een voeding. Te snel of te gulzig drinken vergroot de kans op darmkrampjes. Laat je kind zuigen op je pink of op een speentje. Dat verhoogt de speekselaanmaak wat kalmerend werkt op het maag-darm stelsel.                                                                     

Het geven van venkelthee aan de baby wordt door het voedingscentrum ontraden omdat het mogelijk krampjes opwekt.

Geelzucht
Geelzucht komt vrij vaak voor bij pasgeborenen. Bijna een op de drie voldragen baby's en bijna alle vroeggeborenen worden geel. Meestal begint het 24 tot 48 uur na de geboorte.

Een pasgeboren baby heeft te veel rode bloedcellen in het bloed. Een groot aantal daarvan wordt na de geboorte afgebroken. Bij de afbraak van die rode bloedcellen komt bilirubine vrij die door de lever moet worden afgebroken en vervolgens via het plassen moet worden uitgescheiden. Omdat de lever vaak nog niet helemaal opgewassen is tegen die taak hoop het bilirubine zich op in het bloed en daardoor wordt de baby geel. Het is dus een normaal verschijnsel. Bij kinderen die borstvoeding krijgen kan het geel zien wat langer aanhouden dan bij kinderen die kunstvoeding krijgen. We houden goed in de gaten of de baby goed drinkt en plast.

Als het kindje te geel gaat zien kan het zijn dat de verloskundige via een bloedonderzoek het bilirubinegehalte in het bloed laat bepalen. Is het gehalte te hoog, dan overlegt zij met de kinderarts over het te volgen beleid.

Hechtingen
Als je hechtingen hebt is het belangrijk dat je ze goed verzorgt om infecties te voorkomen. Spoel na ieder toiletbezoek de hechtingen goed schoon. Dit kan met een kannetje lauw water of onder de douche. De kraamverzorgster zal regelmatig controleren hoe de wond er uitziet. Tegenwoordig is al het hechtmateriaal oplosbaar en hoeven de hechtingen dus niet verwijderd te worden. Vaak gaan de hechtingen wel wat trekken en dat kan pijnlijk zijn. Om dat wat te verlichten kunnen we ze op de 6de dag verwijderen.

Huilen van de baby
Een baby huilt om aandacht te trekken. Er is altijd een reden waarom de baby huilt ook al ken je die als ouder niet altijd. Vaak heeft de baby al eerder signalen afgegeven door middel van lichaamstaal of geluidjes. Als hierop niet wordt gereageerd dan wordt huilen als laatste mogelijkheid ingezet. Je zult als ouder de signalen die je kindje geeft moeten leren kennen en de betekenis ervan leren duiden. Dat is vaak heel moeilijk maar op den duur leer je aan het huilen horen wat aan de hand is.
 
De oorzaak van het huilen kan zijn dat je kindje honger heeft, moe is, over zijn slaap heen door alle indrukken. Een vieze luier kan de oorzaak zijn of krampjes, of misschien zoekt hij wel geborgenheid omdat hij zich alleen voelt.

Als er geen directe oorzaak is moet je natuurlijk proberen je baby te troosten. Baby's kunnen zichzelf niet geruststellen. Door het huilen maken ze een stresshormoon aan, raken overstuur en kunnen zichzelf niet meer ontspannen. Door je kindje bij je te nemen vermindert de stress en kan hij weer ontspannen. De meeste ouders voelen instinctief aan dat ze het huilen kunnen stoppen door hun kindje bij zich te pakken en tegen zich aan te houden. Een baby heeft veel behoefte aan lichamelijk contact, en een baby kun je wat dat betreft niet verwennen!

Misselijkheid van de baby
Vaak hebben baby's de eerste dag(en) na de geboorte wat last van misselijkheid. Dit wordt veroorzaakt doordat er tijdens de geboorte wat vruchtwater, slijm of bloed in het maagje is gekomen. Je kindje kan de eerste dag daardoor geen zin hebben om te drinken, kokhalzen of spugen. Het is geen reden om ongerust te zijn, het verdwijnt vanzelf binnen 24 tot 48 uur en je kunt dus rustig afwachten. Geef je borstvoeding en wil je kindje binnen 12 uur niet aan de borst zuigen kun je gaan kolven. Leg het kindje op de zij in de wieg zodat het wat het spuugt ook kwijt kan. Met een gaasje kun je eventueel het mondje schoonvegen. Als je het wiegje naast je bed zet, ben je ook altijd in de buurt.                                                                                                         

Naweeën                                                                                                                                              Als de placenta geboren is blijft de baarmoeder samentrekken. Wanneer je baarmoeder samentrekt worden de bloedvaten die naar de placenta liepen afgekneld waardoor het bloedverlies vermindert. Ben je voor de eerste keer bevallen dan valt het met de naweeën meestal nog wel mee, maar na de volgende bevalling(en) kun je er meer last van hebben. Gelukkig zijn de naweeën meestal niet langer dan twee dagen echt pijnlijk.

Als de pijn te erg voor je wordt mag je altijd paracetamol nemen om de pijn de verzachten. Neem dan twee tabletten van 500mg. Het is ook belangrijk om regelmatig te gaan plassen, zodat de blaas goed leeg is.

Spruw                                                                                                                                                Spruw is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door candida albicans. Deze schimmel is altijd aanwezig op het lichaam en komt voor op de huid, de slijmvliezen en in de vagina. Door bepaalde oorzaken kan de schimmel gaan groeien en een ontstekingsreactie veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij een verminderde weerstand of bij antibiotica gebruik. Voor de moeder die borstvoeding geeft zijn de besmetting in de mond van het kindje of op haar tepels van belang omdat dat problemen kan veroorzaken.

Het kindje kan last hebben van:

 •  witte plekjes in de mond
 •  wit beslag op de tong
 •  parelmoerachtige glans op de lippen
 •  onrustig drinken, loslaten, huilen
 •  soms drinkt het kind met een klakkend geluid

                       

De symptomen bij de moeder zijn:

 • een droge schilferige huid
 • een rode glanzende tepelhof
 • brandende, jeukende, stekende, prikkende pijn aan de tepels tijdens het voeden
 • pijn houdt aan na het voeden
 • soms zijn er geen duidelijke symptomen

Spruw is te behandelen door zowel aan de moeder als aan de baby medicatie voor te schrijven. Dit wordt gedaan door de huisarts. Meestal krijgt de de baby een gel die in het mondje gesmeerd moet worden en voor de moeder is er zalf verkrijgbaar. Overleg altijd met je verloskundige als je denkt dat jij of je kindje spruw heeft.

Terug naar boven