Wat doet de verloskundige in het kraambed?
Als de bevalling achter de rug is begint de kraamtijd, een tijd van rust, genieten en wennen aan je kindje. Wij komen in eerste acht tot tien dagen regelmatig langs om te kijken hoe het met jou en je kindje gaat. 

De verloskundige is verantwoordelijk voor de zorg tijdens het kraambed, ook als je in het ziekenhuis bent bevallen en daarna thuiskomt. De kraamverzorgster kijkt jou en de baby iedere dag na, en rapporteert haar bevindingen aan de verloskundige. De verloskundige kijkt de eventuele hechtingen na, voelt soms of de baarmoeder goed naar beneden zakt en vraagt naar het bloedverlies. Ook informeert ze hoe de voeding verloopt en geeft daarin tips en adviezen.

Ook is er tijdens ons bezoek ruimschoots de tijd voor het beantwoorden van vragen en het peilen van psychisch welbevinden. In de kraamtijd voel je je vaak gelukkig, maar ook moe, kwetsbaar en onzeker, daarover praten we veel.

De baby wordt in de gaten gehouden door controles van kleur, vieze luiers en gewicht. Als een en ander niet verloopt zoals het moet, kan de verloskundige overleggen met of doorsturen naar gynaecoloog of kinderarts.

Wat doet de kraamverzorgster?
De kraamverzorgster zorgt voor jou en je kindje. Dat houdt in dat ze zich vooral bezighoudt met controles en verzorging van jou en de baby. Zij rapporteert haar bevindingen aan de verloskundige. Als zij signaleert dat iets niet goed verloopt, zal zij de verloskundige onmiddellijk daarvan op de hoogte stellen.

De kraamverzorgster kan je op weg helpen met de baby met handige tips en adviezen. Zij helpt je als je onzeker bent en probeert jullie het vertrouwen te geven dat je de verzorging van jullie nieuwe kindje na 8 dagen zelf aankunnen.

Hielprik en gehoortest
Rond de 5de dag komt er een verpleegkundige bij je langs om bij de baby de hielprik te doen en een gehoortest af te nemen.

De hielprik:
Bij de hielprik worden een aantal druppels bloed afgenomen uit de hiel van de baby. Het bloed wordt onderzocht op een aantal zeldzame aandoeningen die, als ze vroeg worden opgespoord goed te behandelen zijn. Tijdens de zwangerschap krijgt u van ons een folder mee met informatie over het onderzoek. Informatie kunt u ook vinden op www.rivm.nl/hielprik.

 

De gehoortest:
De gehoortest is een onderzoek waarbij wordt gekeken of het gehoor van uw baby goed is aangelegd. Het is een pijnloos onderzoek en duurt maar enkele minuten. Meer informatie kun u vinden op www.rivm.nl/gehoortest.

Het consultatiebureau
Na een week zal de verpleegkundige van het consultatiebureau contact met jullie opnemen om een huisbezoek te plannen rond de tijd dat het kindje twee weken oud is. Daarna ga je zelf naar het consultatiebureau toe. Daar wordt de groei en ontwikkeling van jullie kind gecontroleerd. Tevens krijgt de baby daar de vaccinaties tegen verschillende ziektes.

Terug naar boven