Wanneer moet je ons bellen bij een bevalling?

Zeker als je je eerste kindje krijgt, is het moeilijk te bepalen wanneer de bevalling is begonnen. Omdat elke bevalling anders is, is het voor iedereen die al een kind heeft ook niet altijd makkelijk. Om het iets makkelijker te maken, het volgende lijstje:

Je moet ons bellen als:

 • je 2 uur lang weeën hebt om de 5 minuten,  bij je eerste kindje. De weeën moeten één tot anderhalve minuut duren. Bij ieder volgend kindje bel je als je één uur lang weeën hebt om de 5 minuten.
   
 • je meer dan een inlegkruisje vol helderrood bloedverlies hebt. 
   
 • je vliezen breken. Het is belangrijk dat je kijkt naar de kleur van het vruchtwater:    
  • Helder vruchtwater is doorzichtig, wit of roze, soms zitten er witte vlokjes in. Als je 's nachts helder vruchtwater verliest, je geen weeën hebt, en het hoofdje is ingedaald, hoef je ons niet te bellen. Laat de volgende ochtend  rond 9.00 even weten dat je vliezen zijn gebroken, dan komen wij in de loop van de dag even kijken.
  • Groen/geel/bruin vruchtwater: de baby heeft in het vruchtwater gepoept. Je moet ons, ook 's nachts, meteen bellen.

 • je ongerust bent.

Bovenstaand lijstje is een richtlijn. Zoals vermeld, is niet één bevalling hetzelfde. Als je ons nodig hebt en geen van bovenstaande punten is van toepassing, mag je natuurlijk toch bellen. Tijdens het spreekuur bespreken we bovendien met jou persoonlijk of voor jou 'andere regels' gelden.

Bel altijd eerst het praktijknummer: 0493 - 49 33 18

Als wij de telefoon niet opnemen, kun je op het antwoordapparaat horen wie er dienst heeft. Via het St. Annaziekenhuis kan je ons dan laten oproepen. Het telefoonnummer van het St. Annaziekenhuis is: 
040 - 286 40 40

 

Terug naar boven