Inhoud van onze verlostas bij een thuisbevalling.

Veel mensen vragen zich af wat een verloskundige allemaal meeneemt tijdens een thuisbevalling. Daarom hieronder foto's en uitleg over onze belangrijkste instrumenten en benodigdheden.

 Koffers en tassen ingepakt

  
Zuurstof- en noodkoffer, visitetas en verlostas. Uiteraard heeft iedere verloskundige een eigen smaak en voorkeur voor een bepaalde tas. Je zal dus bij iedere verloskundige een andere tas zien. Wel hebben alle verloskundigen dezelfde spullen bij zich.

 Partusset (bevallingsset)

                                       

van links naar rechts:

 • 2x kocher: klem om de navelstreng mee af te klemmen
   
 • navelstrengschaar: om de navelstreng door te knippen

 • episiotomieschaar: om mee in te knippen. Bij een thuisbevalling wordt er heel weinig ingeknipt; eigenlijk alleen als de baby er snel uitmoet, en een enkele keer als de baby er anders echt niet door past. We verdoven meestal vooraf, en de meeste vrouwen voelen niets van deze knip

 • ingepakt: navelstrengklemmetje, dit blijft aan de navelstreng van de baby zitten en valt er binnen twee weken met een klein stukje navelstreng vanzelf af
   

Hechtset (om scheurtjes en knippen te hechten)

van links naar rechts - boven:

 • hechtschaar: om draadjes af te knippen van het hechtdraad

 • naaldvoerder: om de hechtnaald tussen te klemmen

 • mosquitoklem: om eventueel spuitende bloedvaatjes mee af te klemmen

 • pincet: om hechtdraad goed over te pakken

van links naar rechts - onder:

 • hechtdraad:  Een scheurtje (ruptuurtje) of knip wordt in verschillende lagen gehecht, daarom gebruiken we ook verschillend hechtmateriaal voor elke laag; dikker voor de spieren, dit lost pas na 6 weken op, dunner voor de huid, dit lost al binnen twee weken op. Al ons hechtmateriaal lost vanzelf op en hoeft er dus in principe niet worden uitgehaald

 • verdovingsvloeistof+spuit: wij gebruiken xylocaine, de verdovingsvloeistof die de tandarts ook gebruikt. Als je maar een beetje bent ingescheurd, verdoven we vaak met spray, zodat je geen extra prikken hoeft te krijgen voor de verdoving

Overige instrumenten                                                        

                                               

van links naar rechts: 

 • onthechtingssetje: om in het kraambed de hechtingen te verwijderen; het bevat een schaartje, een pincet en een agravetangetje (om nietjes te verwijderen uit de buik)

   
 • weegschaal: om na de bevalling de baby te wegen. Ook bij onze kraamvisites nemen we deze weegschaal weer mee. De baby wordt op ongeveer de 4e en laatste dag van het kraambed gewogen als alles normaal verloopt. Lijkt het of de baby te weinig binnenkrijgt, dan wegen we vaker

 • doptone: om de harttonen van de baby te beluisteren tijdens eventuele visites in de zwangerschap en tijdens de bevalling. Normaal horen de harttonen van de baby tussen de 110 en de 160 te zijn. Tijdens een bevalling luisteren we vaak naar de harttonen om te kijken of dat inderdaad zo is. Tijdens het allerlaatste stukje, als het hoofdje al te zien is, gebeurt het vaak dat de hartslag eventjes wat zakt. Dit komt door de druk op het hoofdje van de baby en is niet schadelijk
   

Zuurstofset

        

Hierboven zie je een beademingsballon en een zuurstofcilinder. We gebruiken dit als de baby moeite heeft om zelf adem te halen. Aan de linkerkant zit de beademingsballon met aan de bovenkant het beademingskapje. Rechts zie je de zuurstofcilinder. Daar zit genoeg zuurstof in om 45 minuten te beademen. Sinds kort is de richtlijn om met omgevingslucht te beademen, de zuurstof is dus eigenlijk niet nodig. Deze wordt enkel gebruikt als er langdurig (bijvoorbeeld enkele uren) beademd moet worden; in de thuissituatie ondenkbaar.

In uitzonderlijke gevallen is alleen beademen niet genoeg, en moet er ook hartmassage worden gegeven. Wij hebben als verloskundigen uit deze praktijk samen bijna 40 jaar ervaring en geen van ons heeft dat ooit hoeven doen.

Belangrijk is te melden dat we de zuurstofset uitzonderlijk weinig gebruiken. Er zijn jaren bij dat hij helemaal niet gebruikt wordt. Omdat wij het uiteraard belangrijk vinden de handelingen toch correct te kunnen uitvoeren, volgen wij regelmatig bijscholingen om de reanimatie te oefenen.

Medicijnen 
                                     

van links naar rechts:

 • injectiespuit+naald: om medicijnen (meestal in het bovenbeen) toe te dienen

 • oxytocine en Methergin: om ervoor te zorgen dat de placenta (nageboorte) sneller komt en om het bloedverlies te verminderen. Deze medicijnen worden alleen gegeven als wij vinden dat er reden voor is, niet standaard.

 • vitamine K en toedieningsdruppelaartje: Na de geboorte wordt aan alle pasgeborenen in Nederland 1 mg vitamine K toegediend. Vitamine K helpt bij de bloedstolling. Uit onderzoek is gebleken dat de baby dat de eerste drie maanden van zijn leven nog niet voldoende aanmaakt. Om de kans op bijvoorbeeld een hersenbloeding bij de baby te verkleinen dienen wij Vitamine K toe. Na 8 dagen tot en met drie maanden dien je als je borstvoeding geeft, de vitamine K elke dag zelf toe. In kunstvoeding is het reeds toegevoegd, als je geen borstvoeding geeft, hoef je dus geen extra Vitamine K bij te geven. Vitamine K is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogist.

Verder nog:

Behalve bovengenoemde spullen hebben we ook nog heel veel disposables bij ons als handschoenen, catheters en slijmzuigers (om slijm uit de keel of neus van de baby te zuigen). Ook hebben we allerlei noodspullen bij ons voor erg zeldzame complicaties.

In een map zitten verder allerlei papieren die we gebruiken om, samen met de zwangerschapskaart die je thuis hebt, alles te registreren.

Terug naar boven