Pijn
Nu je zwanger bent, ga je je misschien een paar dingen afvragen. Bijvoorbeeld over pijn bij de bevalling. Hoe erg zal die zijn? Wat als je er niet tegen kunt? Kun je dan iets tegen de pijn krijgen? Bevallen doet pijn. Daar kan niemand omheen. Maar elke bevalling is anders. En de ene vrouw kan gemakkelijker met de pijn omgaan dan de ander. Hoeveel pijn jij zult hebben, kan dus niemand voorspellen. Maar maak je vooral niet te veel zorgen: er zijn allerlei manier om de pijn te verzachten. Met en zonder medicijnen. Thuis en in het ziekenhuis.

Het belangrijkste voor een bevalling is het kunnen ontspannen. Wanneer je buiten de zwangerschap moeite hebt met ontspannen raden wij je aan om aan yogalessen deel te nemen gedurende de zwangerschap. Door ontspanningstechnieken te leren en toe te passen tijdens de bevalling, heb je het gevoel meer controle over de pijn te hebben. Ook zal er tijdens deze cursus ingegaan worden op de fases waar je doorheen gaat gedurende de bevalling. Deze zal je dan tijdens de bevalling kunnen herkennen waardoor je minder snel in paniek raakt.

Feiten over weeën en pijn:
*Je lichaam maakt pijnstillers aan:
Je lichaam reageert meteen op pijn door zelf pijnstillers aan te maken, de zogeheten
endorfinen. Deze zorgen er dus voor dat je minder pijn voelt
* De pijn komt in golven:
In het begin voel je de pijngolf aan komen, net voor de pijn weer minder wordt, is de pijn het hevigst. Tussen de weeën door is er rust in je buik.
*De pijn is niet steeds hetzelfde
*Er zijn buikweeën, rugweeën en soms beenweeën

In de thuissituatie zijn er verscheidene methoden die het mogelijk kunnen maken de pijn te verzachten.
* Regel dat er iemand bij je is om je te steunen als je dat prettig vindt
* Zoek afleiding
* Probeer houdingen uit
* Warmte in de vorm van een kruik, douche en/of bad kan helpen bij het beter verdragen van de pijn
* Door een goede ademhaling houd je de pijn onder controle, voorkom je dat je in paniek raakt en kost het je minder energie. Tevens kun je door een goede ademhaling beter ontspannen waarna de ontsluiting sneller verloopt.
* Wanneer je last hebt van rugweeën kan het prettig zijn als je partner tegendruk geeft op de plek waar je het meeste pijn hebt gedurende een wee. Buiten de wee kan het prettig zijn als de onderrug zachtjes gemasseerd wordt.

Wanneer deze methoden in de thuissituatie niet afdoende zijn, bestaat er een mogelijkheid tot pijnstilling die wordt gegeven in het ziekenhuis. Je moet naar het ziekenhuis omdat er risico’s aan pijnstilling verbonden zijn. Je wordt overgedragen aan een verloskundige in het ziekenhuis (ook wel klinische verloskundige genoemd), die onder toezicht staat van de gynaecoloog. Allereerst wordt er een hartfilmpje van de baby gemaakt. Wanneer de baby in goede conditie verkeert, kun je uit twee vormen van pijnstilling kiezen:  
* Injectie met pethidine
* Ruggenprik (epiduraal)

Injectie met Pethidine
Pethidine is een spierontspanner. Door dit medicijn wordt de hevigste pijn onderdrukt en kan je je beter ontspannen tussen  de weeën door. Je wordt er vaak een beetje suffig van. Het middel werkt 2-4 uur en wordt via een injectie in het bovenbeen of de bil gezet. Soms wordt er ook een slaapmiddel aan toegevoegd.

Als je pethidine krijgt, wordt de hartslag van de baby continu bewaakt met een CTG-apparaat.

Voor- en nadelen op een rijtje:
Voordelen van pethidine:
* Pethidine kan in elk ziekenhuis op elk tijdstip worden gegeven
* Ongeveer 50% van de vrouwen is tevreden over het pijnstillend effect
* Je kunt slaperig worden van Pethidine, of zelfs in slaap vallen. Dat kan prettig zijn als je moe bent van de weeën

Nadelen van pethidine:
* Pethidine werkt niet zo snel. Pas binnen een half uur wordt de ergste pijn minder
* Ongeveer 25-50% van de vrouwen vindt dat de pijn vermindert
* Je kunt misselijk, suf en slaperig worden. Het kan zijn dat je de geboorte daardoor minder bewust meemaakt.
* Je mag niet rondlopen, omdat je sneller valt als je slaperig bent
* Ook je kindje kan suf worden van pethidine. Daardoor kan het meer moeite hebben met ademhalen na de geboorte, vooral als de pethidine nog vrij kort voor de geboorte is gegeven. Soms hebben baby’s een injectie nodig om weer goed te kunnen ademhalen

Ruggenprik (epiduraal)
Bij een ruggenprik spuit de anesthesist op de operatiekamer via een dun slangetje een verdovingsvloeistof in een ruimte tussen de ruggenwervels in de rug. Hier lopen de zenuwen die de pijnprikkels van de baarmoeder en de bekkenbodem vervoeren. Als deze zenuwen tijdelijk worden uitgeschakeld door de verdovingsvloeistof voel je de pijn van weeën niet meer. De pijn van de weeën is binnen 15 minuten geheel verdwenen.

Verder wordt bloed bij je afgenomen, krijg je een infuus en een blaascatheter.

                                                    

Voor- en nadelen op een rijtje:
Voordelen van de ruggenprik:
* De meeste vrouwen (95%) voelen helemaal geen pijn meer tijdens de weeën
* Voor zover bekend heeft een ruggenprik geen nadelige gevolgen voor het kind of het geven van borstvoeding
* Je wordt niet slaperig of suf van de ruggenprik en maakt de bevalling dus helemaal mee

Nadelen van de ruggenprik:
* Heel soms werkt een ruggenprik maar aan één kant. En bij ongeveer 5% van de vrouwen wordt de pijn niet of nauwelijks minder. De ruggenprik wordt dan soms opnieuw uitgevoerd
* De bevalling, vooral het persen, duurt meestal langer. Daardoor heb je meer kans op een bevalling met zuignap of vacuümpomp
* De weeën moeten vaker met medicijnen worden ondersteund
* Je mag je bed niet uit, omdat je minder of geen gevoel in je benen hebt
* Er wordt een infuus ingebracht, om te voorkomen dat je een lage bloeddruk krijgt
* Meestal krijg je een blaaskatheter, omdat je door de verdoving niet goed voelt dat je moet plassen. Na de bevalling wordt de katheter weer verwijderd
* Je kunt jeuk krijgen. Deze kan goed behandeld worden door de samenstelling van de medicijnen aan te passen

Terug naar boven