Als de zwangerschap normaal verloopt, ben je in onze praktijk vrij om te kiezen waar je wilt bevallen; thuis of in het ziekenhuis.

Thuis bevallen.
In Nederland is het bij een ongecompliceerde zwangerschap even veilig om thuis te bevallen als in het ziekenhuis. De verloskundige is opgeleid om tijdens de bevalling steeds te kunnen beslissen of thuis bevallen verantwoord blijft.

Als je thuis bevalt, ben je in je vertrouwde omgeving. De verloskundige en de kraamverzorgster zijn gasten in jouw huis. Je voelt je meestal meer op je gemak tussen je eigen spullen, waardoor de weeën vaak effectiever zijn, zodat de bevalling beter opschiet. Ook hoef je je tijdens en direct na de bevalling niet te verplaatsen, waardoor er geen verstoring plaatsvindt van een normaal bevallingsproces. Uit onderzoek blijkt dat je bij een thuisbevalling minder kans hebt op kunstverlossingen als vacuüm en keizersnede. Ook het aantal infecties is lager.

Tijdens de bevalling kunnen situaties ontstaan waardoor het thuis bevallen minder veilig wordt. Dat is voor ons altijd een reden om naar het ziekenhuis te gaan. In verreweg de meeste gevallen is deze reden niet spoedeisend, maar uit voorzorg. De meest voorkomende indicaties zijn: als de baby in het vruchtwater heeft gepoept, als de bevalling niet vordert, of als de vliezen meer dan 24 uur gebroken zijn. Je gaat dan met eigen vervoer naar het ziekenhuis, vaak rijdt de verloskundige achter jullie aan. In het ziekenhuis neemt, afhankelijk van de reden van de overdracht, de ziekenhuisverloskundige of de gynaecoloog de zorg voor jou en je baby over. Als de bevalling waarschijnlijk niet lang meer op zich laat wachten, dan blijft je eigen verloskundige bij de bevalling. De verantwoordelijkheid ligt dan in het ziekenhuis.

Doordat we vaak uit voorzorg naar het ziekenhuis gaan, is de kans dat je bij je eerste kindje thuis bevalt 50%. Je moet dus in de helft van de gevallen toch tijdens de bevalling naar het ziekenhuis. Vaak is dit in het begin van de bevalling, waardoor het transport in de auto meestal nog niet zo vervelend is. Als je je tweede kindje krijgt, en de eerste bevalling is normaal verlopen, is de kans op een thuisbevalling meer dan 70%.

Poliklinische bevallen
Een poliklinische bevalling is een bevalling in het ziekenhuis onder leiding van je eigen verloskundige. Er komen geen artsen of ziekenhuisverloskundigen aan je bed.

Als je poliklinisch gaat bevallen, dan ben je het grootste deel van de bevalling gewoon thuis. Bij je eerste kindje ga je pas naar het ziekenhuis als je ongeveer 7 centimeter ontsluiting hebt. Bij een volgend kindje ga je wat eerder, omdat de bevalling vaak sneller verloopt dan bij een eerste. Een groot deel van de weeën heb je dus thuis al gehad. Je gaat met eigen vervoer naar het ziekenhuis en de verloskundige rijdt achter jullie aan. In het ziekenhuis begeleidt je eigen verloskundige de bevalling. Als alles normaal verloopt, mag je ongeveer 3 uur na de bevalling met eigen vervoer weer naar huis.

Het voordeel van een poliklinische bevalling is dat je niet bij complicaties op het laatste moment nog naar het ziekenhuis moet worden vervoerd. Veel mensen vinden het veiliger om in het ziekenhuis te bevallen, maar uit onderzoek blijkt dat dat niet zo is.

Je hoeft niet per se van te voren te weten waar je wilt gaan bevallen. Het is fijn om wel een idee te hebben, maar je weet van tevoren niet hoe je je voelt tijdens een bevalling. Wij kunnen geen verloskamers reserveren in het ziekenhuis, dus als je hebt gekozen voor een plaats om te bevallen, kan je daar altijd op terugkomen.

In onze praktijk heb je de keuze uit twee ziekenhuizen: het St. Annaziekenhuis in Geldrop en het Elkerliekziekenhuis in Helmond. Met beide ziekenhuizen hebben wij een prima samenwerking. Het is voor ons wel belangrijk om te weten in welk ziekenhuis je wilt bevallen als er complicaties optreden of als je poliklinisch wilt bevallen, want er zijn kleine verschillen tussen de ziekenhuizen.

Voor een poliklinische bevalling moet je een eigen bijdrage betalen. Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij als je wilt weten hoe hoog die bijdrage is. Het kan zijn dat je in het ziekenhuis móet bevallen, bijvoorbeeld omdat je BMI te hoog is, of omdat je de vorige bevalling meer dan gemiddeld bloed hebt verloren. Je hoeft dan geen eigen bijdrage te betalen.

Wat heel belangrijk is in je keuze, is dat je moet gaan bevallen waar jij en je partner je het prettigst voelen. Laat je niet leiden door allerlei goedbedoelde adviezen van vrienden en familie, want dat is niet belangrijk. Jullie moeten zo veel mogelijk op je gemak zijn, zodat de bevalling zo goed en zo vlot mogelijk kan verlopen.

  

Terug naar boven