De eerste afspraak.

De eerste afspraak vindt plaats tussen de 8e en 10e week. Tijdens deze controle zullen we je vragen stellen betreffende je gezondheid. Behalve je eigen medische voorgeschiedenis, komt ook de gezondheid van je familie aan bod. Het is daarom verstandig om na te gaan of er in je familie erfelijke ziekten voorkomen. Ook zullen we samen de uitgerekende datum bepalen. 

Onderstaande vragen geven je een beeld wat er op de 1e controle aan je gevraagd gaat worden;

  • Ben je ooit in het verleden ernstig ziek, geopereerd  of onder behandeling van een specialist geweest? Zo ja….in welk jaar was dat, waarvoor, wat hebben ze gedaan etc.
     
  • Ben je onder behandeling van een psychiater of psycholoog?
     
  • Gebruik je medicijnen of misschien toen je net zwanger was? Zo ja, welke?
     
  • Heb je ooit een bloedtransfusie gehad?
     
  • Ben je ergens allergisch voor? Denk vooral aan bepaalde antibiotica, jodium of bruine pleisters.
     
  • Rook je? Gebruik je alcohol? Gebruik je drugs? Zo ja, hoeveel?
  • Heb je ooit in het verleden een geslachtsziekte gehad en ben je ervoor behandeld?
     
  • Heb je ooit in het verleden nare ervaringen gehad op het gebied van seksualiteit?
     
  • Heb jij of hebben je familieleden ooit last van een koortslip?
     
  • Heb je regelmatig last van een blaasontsteking?
     
  • Zijn er andere zaken dan bovenstaande waarvan jij denkt dat het relevant is voor ons om te weten als het om je zwangerschap gaat of je thuissituatie?

Met betrekking tot je familie (kijkende naar ouders, broers of zussen van jou en je partner):

  • Komt er suikerziekte voor? Zo ja, bij wie, op welke leeftijd, met medicatie?

     
  • Komt er hoge bloeddruk voor?

  • Zijn alle kinderen in jullie familie gezond geboren of komen er misschien aangeboren of erfelijke aandoeningen voor in je familie? Zo ja, welke?

  • Tenslotte zullen we je vragen stellen over je voorgaande zwangerschappen als dit van toepassing is. Dit geldt ook voor eventuele miskramen of abortussen.
                                                                  

We bespreken met jullie de verschillende soorten van onderzoeken die je tijdens de zwangerschap kan laten doen; bloedonderzoek, echo's en prenatale screening als bijvoorbeeld de NIPT. 

Harttonen van de baby zijn vaak pas vanaf 12 weken te horen. Bij de eerste controle zullen we daarom nog geen harttonen controleren.

Wat doen we verder?

Tenslotte zullen we tijdens de eerste en vervolgcontroles ingaan op je vragen. Ook zullen we je adviezen geven met betrekking tot voeding, leefregels etc.

We raden alle zwangere vrouwen aan om foliumzuur te slikken,  liefst al vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Dit vermindert de kans op het krijgen van een baby met een open ruggetje. Dagelijks 1 tablet met 0,5 mg is voldoende. De foliumzuurtabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

Vervolgcontroles

Als we alle uitslagen van het bloedonderzoek en de echo binnen hebben, krijg je een zwangerschapskaart voor jezelf. Hier staan al je gegevens op. Deze kaart neem je iedere keer mee, zodat wij alle controles hierop kunnen schrijven. De zwangerschapskaart is ook belangrijk om mee te nemen als je bijvoorbeeld op vakantie gaat.

Naarmate je verder zwanger bent, zullen de afspraken frequenter op elkaar volgen. Gedurende de zwangerschap zul je ongeveer 10 tot 12 keer op het spreekuur komen. Tijdens deze controles kijken we hoe het met jou en de baby gaat. Door middel van een uitwendig onderzoek voelen we aan je buik om de groei en ligging van het kind te beoordelen en we luisteren naar de harttonen. We meten je bloeddruk en gewicht en soms is extra bloedonderzoek nodig. Natuurlijk is er ruimschoots tijd voor het stellen van vragen. Tijdens de controles zijn natuurlijk partner, maar ook broertjes, zusjes, opa’s, oma’s en vrienden van harte welkom!

Wanneer er complicaties optreden verwijzen we je naar een gynaecoloog die de situatie mede beoordeelt. Vaak moet je dan even voor controle naar het ziekenhuis. Als de controle bij de gynaecoloog goed is, nemen wij de zorg weer over, zoniet dan begeleidt de gynaecoloog je verder in de zwangerschap en bij de bevalling.
 

Terug naar boven