Ook wij als verloskundigen hebben veel overleg met onze regio en de ziekenhuizen over het Corona-virus. De kans dat je als jonge, gezonde vrouw erg ziek wordt van het corona-virus is niet zogroot, omdat je zwanger bent, zijn de risico's wel iets groter dan bij niet-zwamgere jonge gezonde vrouwen, zeker als je boven de 28 weken zwanger bent. 

 

We willen als verloskundigen voor iedereen goed kunnen zorgen, maar ook andere zwangeren en onszelf goed beschermen. Daarom zijn er sinds begin maart verregaande maatregel van kracht in onze praktijk, die we via onze eigen verloskundige routekaart aanpassen aan het heersende risiconiveau.

 

Hieronder zie je de informatie die geldt voor alle zwangeren en kraamvrouwen in de regio en waar alle verloskundigen zich moeten houden: 

Beste zwangere/kraamvrouw,

Op dit moment heerst er in Nederland een Coronavirus- (COVID 19) pandemie. Dat betekent dat veel mensen binnen een korte tijd hetzelfde virus hebben. Samen met alle verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen en de kraamzorgorganisaties in de regio zijn er afspraken gemaakt omtrent het Coronavirus.  Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook adviezen snel. Houd daarom onze social media (FB en instagram) in de gaten zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Antwoord op vragen over virus en zwangerschap
Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van RIVM 
(https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden).

Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken. Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon dat het virus zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een huisgenoot is, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de huisarts.

Ook willen wij jullie vragen om bij (lichte) griepverschijnselen, verhoging/koorts of verkoudheid niet naar de praktijk/ het ziekenhuis/ het echocentrum te komen, maar telefonisch contact met ons op te nemen. Wij kijken dan samen met je naar de juiste oplossing.

Kom zoveel mogelijk alleen naar de praktijk. Je partner is in sommige gevallen fysiek welkom, in alle andere gevallen kan hij (of zij) via videobellen aanwezig zijn bij je controle.

Kinderen mogen helaas niet mee naar de praktijk komen. Hoewel zij hoogstwaarschijnlijk COVID niet heel actief verspreiden, dragen zij wel allerlei besmettelijke virussen bij zich, wardoor wij klachten kunnen krijgen, getest moeten worden en 24-48 uur in quarantaine moeten.

 

 

CORONA-UPDATE 17-12-2020

Nederland is sinds maandag weer in een lockdown. Dat betekent dat wij ook weer wat aanpassingen doen in onze praktijk:

- De zwangerschapscontroles bij 27 en 38 weken worden telefonisch voor zwangeren die NIET zwanger zijn van hun eerste kindje. Uiteraard maken we uitzonderingen als jullie of wij dat nodig vinden.

- De controles in je kraambed gaan vooral telefonisch. Wij komen gemiddeld één keer langs bij jullie thuis, de rest van de controles doen we telefonisch. Uiteraard komen wij wél langs als dat nodig is.

- We hebben besloten om alle echo’s door te laten gaan! We hebben wel enkele aanpassingen.

De partner is welkom bij de eerste echo (7-8 weken), de termijnecho (10-12 weken) en bij de groeiecho tussen 28 en 30 wkn. Bij de overige echo’s kom je alleen. Verder zullen er tijdens de echo korte vragen beantwoord kunnen worden. Heb je meer vragen, geef dit dan aan. Je wordt dan op een later tijdstip gebeld, zodat we ruim de tijd kunnen nemen voor jouw vragen. Ook bij bijzonderheden tijdens de echo zal een collega van degene die de echo maakt, contact opnemen om alles met je door te spreken. Zo houden we de contactmomenten zo kort mogelijk, hebben jullie en wij de minste kans op besmetting en kunnen we jullie toch de beste zorg geven!

We weten dat we veel van jullie vragen. Deze periode in je leven is spannend en wordt met alle maatregelen nog spannender. We willen benadrukken dat we er 24 uur per dag voor jullie zijn. Als er vragen zijn, of je bent ongerust, neem dan ook echt contact op!

Blijf gezond. Blijf sterk!
Terug naar boven