In onze praktijk plaatsen wij zowel koper- en hormoonspiralen (Mirena en Kylena). In tegenstelling tot bij de meeste huisartsen, wordt er bij ons een controle-echo gemaakt om te kijken of het spiraaltje goed zit. De spiraal wordt geplaatst door een van de verloskundige uit onze praktijk die je al kent.
Heb je hier vragen over, of wil je graag dat wij een spiraaltje bij je plaatsen, neem dan contact met ons op via ons telefoonnummer (0493-49 33 18) of via ons afspraakformulier.
Als je een aanvullende verzekering hebt voor anticonceptie, bestel het spiraal dan altijd bij de apotheek. Anders wordt het spiraal niet vergoed.
Neem als pijnstilling 400 mg ibuprofen of 1000 mg paracetamol, 1 uur vooraf.
Ga 1 uur voor de afspraak plassen. Neem dan 1 glas water met pijnstillers en ga niet meer naar het toilet. Zo is je blaas halfvol, waardoor het plaatsen makkelijk verloopt.
Na de plaatsing is het verstandig een paar uur rust te nemen.
Gebruik voor de eerste dagen na plaatsing maandverband. Daarna kun je eventueel tampons gebruiken.
Het is belangrijk dat je zeker weet dat je niet zwanger bent en geen SOA hebt. Ben je hier niet zeker van, laat dit dan testen. Plaatsen van een spiraal kan dan gevaarlijk zijn.
De plaatsing kost € 63,53 en wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Deze kosten declareren we rechtstreeks bij de zorgverzekering. De kosten voor de echo bedragen € 25,30,- en worden niet vergoed. Je kunt na de echo meteen met de pinpas betalen.
Het inbrengen van het spiraal is eenvoudig en gaat vrij snel. De afspraak voor de plaatsing van een spiraal duurt ongeveer 30 minuten. De daadwerkelijke plaatsing duurt ongeveer 5 minuten. Na het plaatsnemen op de onderzoekstafel wordt de ligging van de baarmoeder gecontroleerd. Vervolgens wordt een spreider (eendenbek) de vagina ingebracht om de baarmoedermond goed te kunnen zien. Er zijn verschillende maten spreiders, we gebruiken de maat die het beste bij jou past. Om te weten of de baarmoeder geschikt is voor het spiraal, wordt met een sonde (dun staafje) de lengte van de baarmoeder opgemeten. De verloskundige schuift met de inbrenghuls de spiraal in de baarmoeder. Tot slot wordt de huls teruggetrokken en worden de draadjes op de juiste lengte afgeknipt.
Het plaatsen van een spiraaltje geeft kortdurend een krampende pijn onder in de buik, vergelijkbaar met een menstruatie. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg.
Het is normaal dat je na de spiraalplaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgt. Mogelijk treedt er ook onregelmatig bloedverlies op omdat het lichaam moet wennen aan het spiraal. Binnen 3 tot 6 maanden gaat dit meestal voorbij en is het lichaam gewend aan het spiraal.
Een koperspiraaltje is direct na plaatsen betrouwbaar als anticonceptie.
Als de Mirena of Kyleena tijdens de menstruatie - of in ieder geval binnen 7 dagen na het begin van de menstruatie - wordt ingebracht, ben je ook direct na het inbrengen beschermd tegen zwangerschap. Als de Mirena of Kyleena niet tijdens de menstruatie is ingebracht, moet je de eerste 7 dagen na het inbrengen aanvullende anticonceptie (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.
Moet het spiraaltje nog worden gecontroleerd?
Na 6 weken willen we je terugzien voor een nacontrole. Je krijgt dan een echo om te zien of het spiraaltje nog goed zit. Als je wilt kun je ook zelf controleren of de spiraal nog goed zit. Je kunt aan het einde van de menstruatie met je vinger de draadjes voelen zitten bij de baarmoedermond.
- Als je denkt dat je zwanger bent
- Bij aanhoudende pijn in de onderbuik, koorts of ongewone afscheiding
- Bij pijn tijdens het vrijen
- Als je het kunststof gedeelte van de spiraal kunt voelen
- Als je de draadjes niet meer kunt voelen
- Bij sterk of langdurig bloedverlies