Anticonceptie via de verloskundige

 

Klik hier als je een afspraak bij ons hebt om een spiraaltje te laten plaatsen!!

 

Na de bevalling komt je menstruele cyclus op enig moment weer op gang en kan anticonceptie weer belangrijk worden. Wanneer dat precies is verschilt van vrouw tot vrouw. Het geven van borstvoeding kan hier invloed op hebben, het duurt dan meestal langer voor je cyclus weer op gang komt. Borstvoeding geven beschermt echter niet tegen een nieuwe zwangerschap!
Houd er rekening mee dat je een eisprong hebt vóór de menstruatie, je bent dus vruchtbaar voordat je de eerste keer weer ongesteld wordt. Na een miskraam kun je na 10 dagen alweer een eisprong hebben.
Welke vorm van anticonceptie je kiest is natuurlijk erg persoonlijk en afhankelijk van je gezondheid, je kinderwens, en of je borst-of kunstvoeding geeft. Als je bevallen bent, of na een miskraam kunnen we je desgewenst informatie geven over anticonceptie. Wij kunnen de voor- en nadelen van de verschillende anticonceptiemiddelen met je bespreken en je helpen je bij je keuze. Op de site
www.anticonceptie.nl  vind je veel informatie over de verschillende vormen van anticonceptie.
Vind je het lastig om een keuze te maken vind je op
www.keuzehulpanticonceptie een handige keuzehulp.

Vanaf januari 2016 zijn wij ook bevoegd om verschillende vormen van anticonceptie voor te schrijven. Je hoeft hiervoor dus niet meer naar de huisarts of gynaecoloog. Dat is wel zo gemakkelijk.
Ook zijn wij geschoold om een spiraal of Implanon te plaatsen. Je kunt daarvoor ook bij ons terecht als je geen cliënt bent in onze praktijk. Wil je meer lezen over het plaatsen van een spiraaltje? Neem eens een kijkje op:
www.spiraalplaatsen.nl

 

Anticonceptiepil

De pil slikken is een manier om zwangerschap te voorkomen. In de pil zitten hormonen. Er zijn:

 • Pillen met de hormonen oestrogeen en progestageen. Deze heten combinatiepillen (bijvoorbeeld Microgynon). 

 • Pillen met alleen het hormoon progestageen. Deze pil heet de minipil (bijvoorbeeld Cerazette).

De combinatiepil en de minipil voorkomen op dezelfde manier een zwangerschap. Er komt geen eicel uit de eierstokken vrij. Het slijm aan de ingang van de baarmoeder wordt minder doorgankelijk voor zaadcellen. Het baarmoederslijmvlies wordt ongeschikt voor innesteling van een bevruchte eicel. Wanneer je de pil op de juiste manier inneemt, is de kans op zwangerschap heel klein.

De combinatiepil mag je niet gebruiken als je borstvoeding geeft. Bij de pil zonder oestrogenen mag dit wel. Deze pil wordt dan ook vaak gebruikt door vrouwen die net bevallen zijn en borstvoeding geven. De meeste pillen hebben 21 pillen per strip. Deze slik je gedurende 3 weken en daarna heb je een stopweek. In de stopweek ben je ongesteld.  Ook in de stopweek ben je beschermd tegen zwangerschap.

Je kunt met de combinatiepil je stopweek en dus je ongesteldheid ook overslaan door meteen na de vorige strip, door te gaan met de volgende strip. Ook het verschuiven van de stopweek, bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat, is mogelijk met de anticonceptiepil.

De pil zonder oestrogeen bevat 28 pillen per strip, waarna je direct start met een nieuwe strip, je kunt je ongesteldheid niet verschuiven of overslaan.

 

Koperspiraal

Wat is het koperspiraal
Het koperspiraal is een betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. De meeste koperspiralen bestaan uit een klein frame van plastic met koperdraad eromheen. Ze hebben meestal de vorm van een T of een klein ankertje, en zijn ze ongeveer 3,5 cm groot.


Hoe werkt het koperspiraal
Het spiraaltje geeft geleidelijk in de baarmoeder een beetje koper af. Het koper maakt de zaadcellen van de man inactief, en daardoor vindt er geen bevruchting plaats. Koper maakt het slijmvlies in de baarmoeder ook ongeschikt voor innesteling van een bevruchte eicel, waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand zodat je toch niet zwanger wordt.
Het koperspiraal bevat geen hormonen en is daardoor geschikt wanneer je geen hormonen mag of wilt. Omdat de spiraal geen hormonen bevat behoud je je menstruele cyclus. Sommige vrouwen vinden dit een voordeel, en anderen een nadeel. Met een koperspiraal ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. De T-Safe is het meest gebruikte koperhoudende spiraal in Nederland en biedt 10 jaar bescherming. Het is heel goede, betrouwbare vorm van anticonceptie met weinig bijwerkingen, behalve in het begin. Je kunt hem alleen beter niet laten zetten als je heftige menstruaties met veel stolsels hebt want dan krijg je daar waarschijnlijk meer last van.
Het koperspiraaltje werkt tevens ook als morningafter spiraal wanneer het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen.

 

Hoe betrouwbaar is het koperspiraal
Het koperspiraal is zeer betrouwbaar. De kans op zwangerschap is ongeveer 0.8%. Dit wil zeggen dat als 1.000 vrouwen gedurende 1 jaar het koperspiraaltje gebruiken, er ongeveer 8 zwanger worden.Wat zijn de voordelen

 • Je hoeft niet elke dag aan je anticonceptie te denken
 • Er is geen blootstelling aan hormonen
 • Je kunt het laten inbrengen en verwijderen door je eigen verloskundige
 • Het is te combineren met het geven van borstvoeding
 • Je bent 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwanger worden (afhankelijk van de soort spiraal)
 • Na plaatsing ben je direct beschermd.
 • Voordeliger dan een hormoonspiaal (kosten +/- € 65,00)

Wat zijn de nadelen

 • De eerste drie maanden kun je last hebben van bijwerkingen:

·       langere menstruatieperiodes, toenemend of tussentijds bloedverlies en buikpijn. Je baarmoeder moet dan nog wennen aan het spiraaltje. Die bijwerkingen kunnen soms ook blijvend zijn, maar dat komt niet vaak voor. Als dit je stoort, kan je overwegen om het spiraal te laten verwijderen.

 • Je kunt je menstruatie niet zelf regelen.
 • Het koperspiraal beschermd je niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).
 • Met het koperspiraaltje kan het zijn dat je meer vaginale afscheiding hebt.
 • Je menstruatie kan pijnlijker zijn dan zonder spiraaltje

Eerste drie maanden na plaatsing mogelijk meer en/of onregelmatig bloedverlies en buikkrampen. Kans op blijvend meer bloedverlies tijdens de menstruatie. Soms ongeveer 15% dan voorheen.

  

 

Hormoonspiraal

Wat is het hormoonspiraal

Het hormoonspiraal is ook een betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken.

In Nederland zijn er twee soorten spiraaltjes op de markt: de Mirena, en sinds 2016 ook de Kyleena.  Net als de Mirena is de Kyleena een spiraaltje dat in je baarmoeder wordt geplaatst en het hormoon levonorgestrel afgeeft. Dit maakt het slijmvlies van de baarmoeder ongeschikt voor innesteling van een bevruchte eicel. Daarnaast leidt levonorgestrel tot de vorming van dik en taai cervixslijm, waardoor dit minder doorgankelijk wordt voor zaadcellen. De hoeveelheid hormonen is 10 tot 30 keer minder dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden.

Belangrijk om te weten is dat het hormoonspiraal geen stopweek heeft. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie omdat je deze niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen. Bovendien is goed om te weten dat bij gebruik van het hormoonspiraal je menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven. Een hormoonspiraal blijft 5 jaar werkzaam en moet dan worden vervangen.

 

Hoe betrouwbaar is een hormoonspiraal

De spiraaltjes zijn voor meer dan 99 procent betrouwbaar bevonden gedurende vijf jaar.

 

Wat zijn de voordelen

·       Je hoeft niet iedere dag aan je anticonceptie te denken
·       Er is een geleidelijke homoonafgifte, zonder dagelijks pieken en         dalen
·       Je kunt het laten inbrengen door je eigen verloskundige
·       Je kunt het combineren met borstvoeding

De hormoonspiraal heeft in tegenstelling tot andere soorten anticonceptie ‘slechts’ invloed op één aspect van je baarmoeder, maar is net zo veilig. Hierdoor kan een hormoonspiraal mogelijk interessant zijn voor mensen die gevoelig reageren op de hormonen in andere anticonceptiemiddelen.

 

Wat zijn de nadelen

·       Je kunt de timing van je menstruatie niet reguleren

Je kunt last krijgen van bijwerkingen.

Ga naar www.anticonceptie.nl voor een overzicht van alle bijwerkingen.

·       De spiraal is kostbaar ( +/- € 150,00) en wordt (meestal) niet               vergoed door de zorgverzekering.
·       Kans op iets meer vaginale afscheiding
·       Het inbrengen kan pijnlijk zijn

Wat is het verschil tussen beide hormoonspiralen

Grootste verschil tussen Mirena en Kyleena is de hoeveelheid levonorgestel. De Mirena bevat totaal 52mg t.o.v. Kyleena 19,5mg.

Een ander verschil tussen de Mirena (32x32mm) en Kyleena (28x30mm) is de grootte van de spiraal. Het verschil is niet groot, maar indien jonge meiden of vrouwen die (nog) nooit bevallen zijn een spiraal wensen, gaat de voorkeur uit naar de Kyleena.

 

Wat kost het plaatsen

De plaatsing kost € 63,53 en wordt door de  meeste zorgverzekeraars vergoed. Deze kosten declareren we rechtstreeks bij de zorgverzekering. Je moet zelf even informeren of je verzekering het dekt. Mocht je verzekering het plaatsen niet vergoeden dat krijg je van ons een rekening.    

De kosten voor de echo ter controle of de spiraal goed zit, bedragen € 23,50,- en worden niet vergoed. Je kunt deze kosten na de echo meteen met je pinpas betalen.  

 

 

  

 

De kosten voor een nacontrole echo na plaatsing van een spiraal elders zijn € 45,00.

 

 

 

 

Terug naar boven