Aambeien
Aambeien zijn spataderen van de anus. Het hormoon progesteron heeft een verslappende werking op de vaatwand van de aderen in en nabij de anus. Ook door de toenemende druk van de baarmoeder op de grote lichaamsaders wordt de druk in de aderen van het onderlichaam groter. Klachten van obstipatie moeten zoveel mogelijk voorkomen worden omdat hierdoor de aambeien kunnen verergeren. Het is daarom belangrijk om vezelrijk te eten en voldoende te drinken (2 liter per dag).

In de zwangerschap kunnen aambeien dus gemakkelijk ontstaan of groter worden. Na de bevalling worden de aambeien vaak weer kleiner of ze verdwijnen. Soms is het nodig om aambeien te behandelen met zalf.

Afscheiding
Door de extra doorbloeding van de wand van de vagina produceren de slijmvliezen van de schedewand meer vocht. Deze afscheiding is reukloos en waterig. Heb je jeuk aan je schaamlippen en is daarbij sprake van een kwarkachtige vaginale afscheiding, dan kan er sprake zijn van een schimmelinfectie, de Candida Albicans. Er kan dan een veilig schimmeldodend middel voorgeschreven worden door de huisarts. Draag katoenen ondergoed en vermijd het gebruik van inlegkruisjes waar veel plastic in verwerkt is. Vaak zijn de klachten na behandeling gauw over, soms steken de klachten enige tijd later opnieuw de kop op.

Het is belangrijk de infectie steeds opnieuw te behandelen, omdat deze tijdens de bevalling overgedragen kan worden op de baby. Dit kan zich uiten in de vorm van spruw in het mondje van de baby of ontstoken oogjes.

Bandenpijn
De baarmoeder is opgehangen aan banden die vastzitten aan het bekken. Bij de groei van de baarmoeder wordt er aan de banden getrokken en dat veroorzaakt een wat kramperig, stekend gevoel in de onderbuik, richting de liezen en vagina. Zodra de baarmoeder gewend raakt aan de nieuwe situatie gaan de klachten vaak weer over.

Bekkenpijn
Bekkenpijn kan een gevolg zijn van de verweking van de banden en weefsels van het schaambeen en de gewrichten bij het staartbeentje. Verweking is normaal en zorgt ervoor dat het kind gemakkelijker kan passeren tijdens de bevalling. Soms zorgt het verwekingsproces voor bekkenpijn. Indien nodig zullen we je verwijzen naar een therapeut die gespecialiseerd is in bekkenpijn.

                                             

Blaasontsteking
Een zwangere moet meestal vaak plassen. Is het plassen pijnlijk, heb je buikpijn of een aanhoudend zeurderig gevoel boven je schaambeen, neem dan contact op met ons of met je huisarts. De urine kan onderzocht worden door de huisarts en indien er sprake is van een blaasontsteking krijg je een antibioticakuur voorgeschreven.
In tegenstelling tot een ‘gewone’ blaasontsteking is vaak plassen geen symptoom, dit kan bij de zwangerschap horen. Verder kun je ook een blaasontsteking hebben zonder dat je pijn bij het plassen hebt.

Blaasontstekingen kunnen ontaarden in een nierbekkenontsteking. De symptomen daarvan zijn: in het algemeen ziek zijn met braken en misselijkheid, hoge koorts en pijn in de flank en eventueel plasproblemen (vaak moeten plassen, pijnlijk). Is hiervan sprake, dan zul je worden opgenomen in het ziekenhuis en behandeld worden met antibiotica.

Bloedverlies (vaginaal)
Er zijn vele soorten bloedverlies tijdens de zwangerschap, soms is het totaal onschuldig maar het kan ook een teken zijn dat er iets mis is. Bloedverlies in het begin van de zwangerschap kan optreden doordat de baarmoedermond door de toegenomen doorbloeding gemakkelijker bloedt. Bloedverlies kan in dat geval optreden na gemeenschap of na (harde) ontlasting of zomaar zonder aanleiding.

De meest voorkomende vorm van bloedverlies in het eerste trimester van de zwangerschap is een innestelingsbloeding: een bloeding die ontstaat door ingroei van de zwangerschap in de wand van de baarmoeder. Dit is totaal onschuldig.

Later in de zwangerschap kan bloedverlies veroorzaakt worden door een laagliggende of voorliggende placenta.  Het is belangrijk om bij bloedverlies altijd meteen contact met ons op te nemen.

Borsten/borstgroei
Tijdens de zwangerschap groeit het borstweefsel doordat er melkklieren en bloedvaten worden aangemaakt. Hierdoor kunnen de borsten pijnlijk zijn. Bij sommige zwangeren groeien de borsten 1-2  cupmaten, bij andere vrouwen worden de borsten alleen zwaarder. Dit is allebei normaal en zegt niets over de kwaliteit van de voeding na de geboorte van de baby. Meestal komt er in de zwangerschap geen melk uit de borsten en komt de voeding pas op gang in het kraambed.

Braken/ Misselijkheid
Misselijkheid is vaak een van de eerste zwangerschapsverschijnselen, vooral 's ochtends na het wakker worden. Bij de meeste vrouwen gaat de misselijkheid ongeveer na de 16 weken over. Bij een enkeling houdt de misselijkheid de hele zwangerschap aan.

Enkele tips tegen misselijkheid: neem regelmatig kleine, lichte maaltijden en neem voor het opstaan een beschuit of cracker.

In sommige gevallen kan het zwangerschapsbraken overgaan in overmatig braken. Hiervan is sprake als een zwangere vrouw helemaal geen voedsel en vocht meer binnen kan houden. Neem in dit geval contact met ons op. Soms kan een ziekenhuisopname nodig zijn en wordt er een infuus gegeven om uitdroging te voorkomen.

Later in de zwangerschap kunnen misselijkheid en braken een teken zijn van een ernstig verhoogde bloeddruk. In dat geval is het belangrijk om contact met ons op te nemen.

Carpaal tunnel syndroom
Het extra circulerende vocht kan tijdens de zwangerschap druk geven op de armzenuwen die aan de binnenzijde van de pols naar de hand lopen. Er kunnen dan tintelingen in de vingers of pijn ontstaan. Er is voor deze aandoening geen afdoende therapie. Soms kan fixatie (vastzetten) van de pols door een gipsspalk verlichting bieden. Sommige vrouwen zijn gebaat bij het dragen van polsbeschermers die gebruikt worden bij het skaten. Ook deze klachten gaan na de bevalling over.
Bij zeer ernstige klachten (krachtsverlies) is soms operatieve behandeling nodig.

Duizeligheid bij rugligging
Wanneer je een tijdje op je rug ligt, kan het zijn dat je erg duizelig wordt, dat het zweet je uitbreekt en dat je het gevoel hebt flauw te vallen. We noemen dit het vena cava syndroom. Het wordt veroorzaakt doordat de zware zwangere baarmoeder op de onderste holle ader drukt, waardoor er te weinig zuurstofrijk bloed naar de hersenen kan stromen. Vaak gaat dit over door op je zij te draaien.

Harde buiken (contracties)
In de tweede helft van de zwangerschap treden er zwangerschapscontracties op, ook wel "harde buiken" genoemd. Een harde buik is een samentrekking van de baarmoeder. Deze kan spontaan ontstaan, maar kan ook veroorzaakt worden door plotseling bukken, opstaan, tillen of door kindsbewegingen. Ook na een orgasme kun je harde buiken krijgen, deze kunnen geen kwaad en zullen binnen redelijke tijd wegtrekken.

Wanneer je het erg druk hebt (gehad), kan er een toename van harde buiken zijn.
Zolang de harde buiken niet  pijnlijk zijn, er geen duidelijke regelmaat in zit en je geen andere klachten hebt zoals bloedverlies, vruchtwaterverlies, kunnen harde buiken geen kwaad, ook voor de baby niet.

Komen de harde buiken met een zekere regelmaat en zijn ze (erg) pijnlijk, dan is het verstandig contact met ons op te nemen, er kan dan sprake zijn van een blaasontsteking of voortijdige weeënactiviteit.

Hoofdpijn en of maagpijn
Ernstige hoofdpijn en/of maagpijn al dan niet gepaard gaand met braken, pijn in de bovenbuik, wazig zien of het zien van sterretjes kan wijzen op hoge bloeddruk. Neem contact op met ons als je deze klachten hebt zodat we een extra bloeddrukcontrole kunnen verrichten. Indien je bloeddruk goed is mag je paracetamol 500mg zonder cafeïne/codeïne innemen tegen de hoofdpijn. Dit is niet schadelijk voor de baby.

Indalen
De meeste baby's liggen met het hoofd in het bekken voor 38 weken zwangerschap. Dit kan gepaard gaan met een kramperig gevoel in de onderbuik (indalingsweeën). Als je zwanger bent van je eerste kindje en de baby is met 36 weken nog niet ingedaald, dan sturen we je voor een extra controle naar de gynaecoloog. Deze kijkt dan met de echo of er een reden is waarom de baby niet indaalt. Meestal wordt er geen reden gevonden en daalt de baby tijdens de bevalling alsnog in het bekken. Indien de baby nog niet is ingedaald en de vliezen breken, dan is het de bedoeling dat je gaat liggen en ons belt. Wij komen dan thuis controleren of de baby alsnog is ingedaald.  
                                                          
Jeuk
Veel zwangeren hebben jeuk op de huid. Men vermoedt dat dit veroorzaakt wordt door de zwangerschapshormonen. Meestal is het een onschuldige vorm van zwangerschapsuitslag, die echter wel als zeer vervelend wordt ervaren. Jeuk is lastig te verhelpen. Inwrijven met calendula-emulsie of mentholpoeder kan voor wat verlichting zorgen. Indien er blaren, vochtblaasjes of wondjes bij ontstaan, neem dan contact op met je huisarts. Het gebruik van hormoonhoudende zalven wordt afgeraden in de zwangerschap.

Koorts
Hoge koorts (boven de 38,5 C) wordt meestal veroorzaakt door een onschuldige griep. Het is beter om hoge koorts te bestrijden met paracetamol 500 mg (geen aspirine!) dan de koorts te laten voortduren. Mogelijk kan hoge koorts de ontwikkeling van het kindje de eerste 3 maanden schade toebrengen. In een later tijdstip van de zwangerschap kan koorts vroegtijdige weeën veroorzaken. Indien nodig kan de huisarts een antibioticakuur voorschrijven.

Koortslip
Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Als je eenmaal besmet bent, blijf je altijd drager van dit virus. Tijdens de zwangerschap is het voor de baby ongevaarlijk omdat het virus de placenta niet kan passeren.

Voor een pasgeboren baby is een koortslip wel gevaarlijk. Die baby heeft namenlijk geen antistoffen! Dit geldt de eerste maanden tot een jaar na de geboorte van de baby. Daarna heeft de baby voldoende afweer tegen de infectie. In het kraambed adviseren wij bij een koortslip:

  • goed handen wassen voor de verzorging van de baby
  • mondkapje dragen bij de verzorging van de baby
  • niet knuffelen of kussen met de baby
  • de koortslip direct behandelen met speciale crème
  • mensen die een koortslip hebben, kunnen beter wachten met een kraamvisite totdat de koortslip over is

 

Kuitkrampen
Deze treden met name 's nachts op. Wanneer je 's avonds op bed gaat liggen, valt de extra druk op de overvulde bloedvaten ineens weg. Door met een gestrekt been de tenen naar de neus te (laten) trekken kunnen de krampen soms opgeheven worden. Massage wil ook wel eens helpen.

Leven voelen (geen of beduidend minder)
Er is onder zwangeren een grote variatie in het voelen en ervaren van kindsbewegingen. Iemand die voor de eerste keer zwanger is, voelt de baby omstreeks 18-22 weken voor de eerste keer. Een vrouw die eerder zwanger geweest is voelt de baby rond 16- 18 weken. Het tijdstip waarop je de baby voor het eerst voelt bewegen wordt ook bepaald door de plaats waar de placenta ligt. Als de placenta tegen de buikwand ligt kan het wat langer duren voordat je het kindje voelt bewegen. In deze periode kan het voelen van leven nog heel wisselend zijn en soms een dag overslaan. Partners voelen de baby vaak 4 weken later voor het eerst bewegen.
Vanaf 26- 28 weken worden de bewegingen van de baby sterker en moet je de baby iedere dag voelen. Aan het eind van de zwangerschap worden de bewegingen door ruimtegebrek minder heftig. Indien je de baby niet of beduidend minder vaak voelt bewegen, ga dan gedurende 1 uur rustig op je zij op bed liggen. Mocht je dan je baby nog niet duidelijk voelen, neem dan contact met ons op. Je moet je kind minimaal 10x per dag voelen, elke beweging telt.

Maagzuur
Het hormoon progesteron veroorzaakt verslapping van de spier tussen de slokdarm en de maag waardoor maagzuur gemakkelijker in de slokdarm terecht kan komen. 's Nachts een extra kussen en overdag frequente kleine maaltijden kunnen helpen deze klacht te verminderen. Probeer bij maagzuur vette en scherp gekruide maaltijden te vermijden, evenals koffie, thee, jus d'orange en koolzuurhoudende dranken. Soms helpt een lepel vla, een slok melk, een soepstengel of een droog toastje. Helpt dit niet dan kan er bij de apotheek eventueel een zuurbindend medicijn gehaald  worden. Vraag hiernaar tijdens het spreekuur.

Neus- en tandvlees bloedingen
In de zwangerschap zijn de wanden van de bloedvaatjes in de neus dunner en beter doorbloed. Hierdoor treedt er gemakkelijker een bloedneus op. Ook bloedvaatjes van het mondslijmvlies zijn gevoeliger waardoor bloedend tandvlees nogal eens voorkomt bij zwangere vrouwen. Gebruik liever een zachte tandenborstel.

Obstipatie (verstopping)
Harde ontlasting komt in de zwangerschap vaker voor. De darmwerking is onder invloed van de zwangerschapshormonen trager, waardoor de ontlasting wat dikker wordt. Het is belangrijk om veel te drinken (2 liter per dag) en vezelrijke voeding te eten (volkorenbrood, fruit, groenten).

Opgezette enkels, handen en voeten
Iedere zwangere houdt vocht vast. Zolang de bloeddruk normaal is en je geen andere klachten hebt zoals braken, bovenbuikspijn en maagpijn, kunnen dikke enkels en vingers geen kwaad. Blijf voldoende water drinken.

Rugpijn
Rugpijn komt veel voor in de zwangerschap. Dat ontstaat mede door de houdingsveranderingen als gevolg van de groeiende baarmoeder. Hormoonveranderingen geven grotere beweeglijkheid van de bekkengewrichten en verweking van de banden. Door zwemmen en rugspieroefeningen kunnen de spieren soepel gehouden worden. Het dragen van hoge hakken wordt afgeraden. Bij blijvende rugklachten kunnen fysiotherapie, oefentherapie Mensendieck of Caesar of een osteopaat verlichting geven.

Schimmelinfectie
Zie afscheiding.

Spataderen
De druk in de vaten van de onderste helft van het lichaam neemt toe, omdat ook het bloedvolume in de zwangerschap toeneemt. Later in de zwangerschap komt er nog de zware druk van de baarmoeder bij. Het is beter niet te lang achter elkaar te staan of te zitten. Soms helpt u de bloedcirculatie door met koud water na te douchen. Elastische kousen  kunnen verlichting brengen. Door de benen 's nachts wat hoger te leggen kunnen de klachten verminderen (geen kussen in de knieholte leggen!).

Verkeersongeval / valpartij
Mocht je onverhoopt betrokken raken bij een verkeersongeval of valpartij, neem dan contact met ons op, zeker als je op je buik terecht bent gekomen. Indien nodig vragen we een consult aan in het ziekenhuis, waar ze een echo van de baby kunnen maken en afhankelijk van de zwangerschapsduur ook een CTG (hartfilmpje) kunnen maken. Soms is het nodig om bloedonderzoek te doen. Ben je al verder in de zwangerschap, dan kan het zijn dat je voor 24 uur in het ziekenhuis ter observatie opgenomen wordt. 

Vermoeidheid
Vermoeidheid komt voor bij 90% van de zwangeren. Zwanger zijn kost nu eenmaal energie. Soms is bloedarmoede de oorzaak, maar lang niet altijd. Luister naar goed naar je lichaam en geef aan de vermoeidheid toe. Probeer een dutje te doen overdag en ga 's avonds vroeg naar bed.

Zwangerschapsstrepen
Zwangerschapsstrepen of striae ontstaan wanneer de rek van de huid de groei van de baarmoeder niet meer kan bijhouden. Er komt grote spanning op de huid te staan en de opperhuid begint een beetje te scheuren. In de zwangerschap zijn ze paarsrood, na de bevalling verbleken ze en worden ze kleiner. Ze gaan nooit helemaal weg. Er zijn geen crèmes of methodes die de striemen kunnen voorkomen.

Terug naar boven